LTO: duurzaam afwegen tegen mededinging

LTO Nederland vindt dat mededingingswetgeving onder voorwaarden ruimte moet geven aan initiatieven die de duurzaamheid bevorderen.

LTO%3A+duurzaam+afwegen+tegen+mededinging
© LTO Nederland

Als het publieke belang groter is dan het verlies aan mededinging, zou de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de samenwerking tussen concurrenten toe moeten staan, aldus LTO Nederland.

LTO is hier een aantal jaar mee bezig. In 2013 kwam het ministerie van Economische Zaken (EZ) met een voorstel voor een Beleidsregel Duurzaamheid en Mededinging, waar LTO commentaar op leverde. De Beleidsregel werd in 2014 van kracht.

Testcase

Het initiatief 'Kip van Morgen' werd de eerste testcase. De ACM wees dit voorstel, waar de hele keten en de vijf grootste supermarktinkopers van Nederland achter stonden, begin 2015 af. Dit tot teleurstelling van LTO Nederland.

Onder politieke druk heeft het departement nu voorstellen gedaan voor wijzigingen van de Beleidsregel Duurzaamheid en Mededinging. LTO heeft hier commentaar opgeleverd. Allereerst als lid van de SER (Sociaal Economische Raad) en zelf nog aanvullend.

Vervolg

Het wachten is nu op vervolgstappen van het ministerie van EZ, meldt beleidsspecialist Klaas Johan Osinga. LTO acht het onder meer van belang dat deze discussie naar Europees niveau wordt getild. Zonder Europese steun komt de Beleidsregel er niet.

'Dat is wat ondernemers willen: als zij iets willen met duurzaamheid (denk aan klimaat, dierenwelzijn en biodiversiteit), moet er vooraf redelijke zekerheid zijn over de kans van slagen van hun plannen. De beleidsregel moet die zekerheid gaan bieden', aldus Osinga.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer