Boeren eisen harde garanties Waterbedrijf

LTO Noord vraagt zich sterk af of de leidingen, die waterbedrijf Groningen wil aanleggen, onder algemeen nut vallen.

Volgens de belangenbehartiger is er voor de aanleg van glasvezel en de industrieleidingen vooral een commercieel belang. De vergoedingen aan de boeren moeten dan hoger zijn. Dat zei beleidsadviseur Taeke Wahle maandagmiddag tijdens de informatiebijeenkomst voor boeren in Garmerwolde. De organisatie stelt een onderzoek in.

De bijeenkomst trok zo'n dertig boeren naar het dorpshuis in Garmerwolde. Zij toonden zich kritisch over het plan van het Waterbedrijf Groningen dat de Gasunie-tarieven voor de aanleg van de leidingen wil hanteren.

Drainage

De agrarische ondernemers eisen keiharde garanties van Waterbedrijf Groningen over onder meer het vernieuwen van drainage als die slecht of niet meer functioneert. 'We willen niet in dezelfde situatie terechtkomen als met de NAM.'

Waterbedrijf Groningen wil volgend jaar onder meer een industriewaterleiding van Garmerwolde via Appingedam naar de Eemshaven aanleggen. Dat is nodig vanwege de toenemende vraag van datacenters als Google en energiebedrijven in de Eemshaven naar koel- en proceswater.

Bovendien wil het waterbedrijf over hetzelfde tracé een drinkwaterleiding aanleggen en een mantelbuis voor glasvezel. Voor de aanleg van de tientallen kilometers lange leidingen is medewerking van ruim honderd grondgebruikers noodzakelijk.

Toezeggingen

Bij melkveehouder Wim Luinge uit Ten Post komen de leidingen zo'n anderhalve kilometer door zijn percelen, geeft hij aan. Hij vreest vooral voor zijn drainage. 'Mijn drainage ligt op de kopse einden. Alles wordt doorbroken. De aanleg van de leidingen zorgt voor verzakkingen. Waterbedrijf Groningen kan geen toezeggingen doen dat mijn drainage goed blijft functioneren. Zonder harde afspraken ga ik in geen honderdduizend jaar akkoord.'

Een andere ondernemer toonde zich verbolgen over het feit dat Waterbedrijf Groningen geen aparte vergoeding wil uitkeren aan boeren voor de keukentafelgesprekken. De komende tijd gaat het bedrijf de boer op om de plannen in een persoonlijk gesprek toe te lichten.

Meewerkvergoeding

Volgens het Waterbedrijf Groningen zit de meewerkvergoeding in de tarieven van de Gasunie. Dat betekent dat een boer die wel deelneemt aan een keukentafelgesprek, maar uiteindelijk niet meewerkt aan de aanleg van de leidingen niet voor een vergoeding in aanmerking komt. Dit tot onvrede van de boeren.

'Jullie huren iemand in die jullie betalen en gaan er vanuit dat de boer wel tijd heeft. Maar onze tijd is ook kostbaar. Wij vragen echt geen advocatentarief, maar een reële vergoeding. Wanneer dat niet gebeurt, zult u begrijpen dat mijn deur niet opengaat', gaf de ondernemer het bedrijf mee.

Waterdruk

Meerdere ondernemers vroegen zich af of het waterbedrijf ook een vertakking kan maken van de waterleiding naar de agrarische bedrijven. Volgens de boeren is de waterdruk nu slecht, omdat ze aan het einde van de leiding zitten.

Waterbedrijf Groningen komt binnen drie weken met antwoorden op de vragen, beloofde het de boeren. 'We doen nu geen harde toezeggingen, want die moeten we ook waar kunnen maken', zei projectleider Tjerk Tjoelker.

Open en transparant

Het spreekt van een 'heel constructieve' bijeenkomst. ' We willen graag open en transparant zijn. Dat betekent dat je nog niet alles achter de komma volledig helder kunt krijgen. Dat dat vervelend is, begrijpen we. En dat boeren kritisch zijn is ook volkomen terecht. Wat wij nadrukkelijk proeven is dat ze in deze regio al het een en ander voor de kiezen hebben gehad', aldus een woordvoerder.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer