Politiek+keert+zich+af+van+Wet+werk+en+zekerheid
Nieuws
© Peter van Houweling

Politiek keert zich af van Wet werk en zekerheid

De Wet werk en zekerheid (WWZ) ligt in Den Haag stevig onder vuur. Verschillende partijen gaan de verkiezingscampagne in met de stelling dat de wet drastisch op de schop moet.

D66 neemt het meest radicale standpunt in, bleek woensdag tijdens het Nationale Economiedebat in Den Haag. 'We moeten de WWZ zo snel mogelijk van tafel krijgen', zei Kamerlid Kees Verhoeven.

Hij noemde de WWZ een 'politiek prestigeproject' van minister Lodewijk Asscher (SZW). 'Maar het is wel de slechtste wet van de afgelopen vier jaar. Laten we er mee stoppen.'

Volslagen mislukking

Ook VNO-NCW voorzitter Hans de Boer noemde de wet die moest leiden tot meer vaste arbeidscontracten 'een volslagen mislukking'. Hij vindt dat het voor werkgevers aantrekkelijker gemaakt moet worden om werknemers een vast arbeidscontract te geven.

De meeste politieke partijen vinden dat in elk geval de loondoorbetaling bij ziekte moet worden aangepast. Nu moet de werkgever twee jaar lang op eigen kosten doorbetalen. Het CDA wil dat verkorten tot acht weken, anderen pleiten voor een periode van een jaar.

Flexarbeid duurder maken

Tijdens het debat stelde alleen PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich achter de WWZ. De teruggang van vaste arbeidscontracten wil hij keren door flexibele arbeid zwaarder te belasten en zo duurder te maken dan vaste arbeid.

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer