Utrecht overweegt leegstandsloket

Gedeputeerde Bart Krol van provincie Utrecht wil met betrokken partijen zoals gemeenten, landbouworganisaties en banken in gesprek om tot een aanpak voor agrarische leegstand – vrijkomende agrarische bebouwing (VAB) – te komen.

Ook overweegt de provincie de inrichting van een VAB-loket om vraag en aanbod bij herbestemming beter op elkaar af te stemmen. De aanpak kan zich richten op kansen voor herbestemmen naar nieuwe functies die het landelijk gebied vitaal houden.

Uit onderzoek naar vrijkomende agrarische bebouwing in Utrecht door het Kadaster en Wageningen Economic Research concludeert de provincie dat de trend van leegstand op het platteland zal doorzetten door landelijke ontwikkelingen als schaalvergroting, afschaffing van het melkquotum en de fosfaatrechten.

Trend

In de afgelopen vijftien jaar was er een gelijkmatige afname van 28 procent. Als die trend doorzet, zullen er tot 2030 nog circa achthonderd bedrijven stoppen, wat neerkomt op circa 1,3 miljoen vierkante meter pandoppervlakte, stelt de provincie.

Van de schuren zal naar verwachting ongeveer de helft moeten verdwijnen om verval of illegale activiteiten te voorkomen. De andere helft biedt kansen voor hergebruik, denkt de provincie.

Aanpak

De komende maanden wordt met betrokken partijen zoals gemeenten, landbouworganisaties en banken bepaald hoe en wat er (extra) nodig is om te komen tot een aanpak die rekening houdt met de regionale verschillen in aard en omvang van de leegstand.

Omdat herbestemmen van schuren ter plekke niet altijd een optie is, blijft het ook nodig om sloop van schuren te stimuleren, aldus de provincie. Ook is het bevorderen van hergebruik van materialen in beeld om problemen in de toekomst te beperken.

Kleiner

Vorige week liet LTO Noord Utrecht al weten dat wanneer bestaand beleid beter wordt ingezet, de vrijkomende agrarische bebouwing geen groot probleem hoeft te worden.

Ook is het probleem kleiner dan voorgespiegeld, denkt de belangenorganisatie. Uit eigen onderzoek in drie Utrechtse gemeenten becijferde LTO Noord Utrecht de toekomstige leegstand op slechts 40 procent van hetgeen de provincie verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer