Kwart boerderijen Brabant straks leeg (video)

Een kwart van de Brabantse boerderijen staat leeg in 2030, meldt provincie Noord-Brabant. Die baseert zich op cijfers van onderzoeksinstituut Alterra.

Kwart+boerderijen+Brabant+straks+leeg+%28video%29
© digitaal

In de periode tot 2030 stopt naar verwachting 30 tot 40 procent van de agrarische bedrijven in Noord-Brabant. De helft van de stallen en schuren die hierdoor vrij komt, staan uiteindelijk leeg, verwacht Alterra.

Dat instituut verricht in opdracht van de provincie onderzoek naar leegstand onder agrarische vastgoed in Noord-Brabant.

Bedrijfsgebouwen

Inclusief de huidige leegstand komt het op termijn neer op 6,2 miljoen vierkante meter aan leegstaande stallen en schuren. Dat is een kwart van de totale hoeveelheid agrarische bedrijfsgebouwen.

Noord-Brabant zet daarom in op een gezamenlijke aanpak met vastgoedeigenaren, ondernemers, financiers, maatschappelijke organisaties en overheden.

Schaalvergroting

Het gaat volgens de provincie vooral om grote stallen en schuren die in veel gevallen zijn gebouwd in de periode van de schaalvergroting, vanaf 1965 tot nu. Veel van deze gebouwen bevatten asbest.

De grootste leegstand doet zich voor in gebieden met veel veehouderijen, vooral in het oosten en zuiden van de provincie.

Zeer forse toename

Gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) spreekt over een zeer forse toename. 'We hebben het bij benadering over een op de drie tot vier boerderijen waarvan de stallen en schuren leeg komen.'

Als deze gebouwen langdurig niet worden onderhouden, ziet dat er niet alleen slecht uit, geeft hij aan. 'Het brengt ook risico's met zich mee voor gezondheid en veiligheid. Bovendien trekt leegstand criminaliteit aan.'

• Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer