'Snel keuzes aanpak Brabantse leegstand'

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers kijkt niet op van de leegstandscijfers van Alterra. Hij vindt dat de overheid niet te lang moet wachten met het maken van keuzes om de dreigende verpaupering te voorkomen.

%27Snel+keuzes+aanpak+Brabantse+leegstand%27
© Nieuwe Oogst

In de periode tot 2030 stopt naar verwachting 30 tot 40 procent van de agrarische bedrijven in Noord-Brabant. De helft van de stallen en schuren die hierdoor vrij komt, staan uiteindelijk leeg, verwacht Alterra.

Dat instituut verricht in opdracht van de provincie onderzoek naar leegstand onder agrarische vastgoed in Noord-Brabant.

Bedrijfsgebouwen

Inclusief de huidige leegstand komt het op termijn neer op 6,2 miljoen vierkante meter aan leegstaande stallen en schuren. Dat is een kwart van de totale hoeveelheid agrarische bedrijfsgebouwen.

Noord-Brabant zet daarom in op een gezamenlijke aanpak met vastgoedeigenaren, ondernemers, financiers, maatschappelijke organisaties en overheden. ZLTO is al in meerdere gemeenten betrokken in pilots om het beleid omtrent vrijstaande agrarische bebouwing (vab) aan te passen.

Sloopregeling

Volgens Huijbers is een sloopregeling een logisch onderdeel van de aanpak. 'En als de overheid het lef en een toekomstvisie heeft, dan is het beter om nu al keuzes te maken in plaats van afwachten tot de onontkoombare sloop. Als je verpaupering lang genoeg door laat gaan, staat er op een gegeven moment een pand dat niemand meer wil. En als niemand het meer wil, dan is het vroeg of laat toch aan de overheid.'

Schaalvergroting

Het gaat volgens de provincie vooral om grote stallen en schuren die in veel gevallen zijn gebouwd in de periode van de schaalvergroting, vanaf 1965 tot nu. Veel van deze gebouwen bevatten asbest.

De grootste leegstand doet zich voor in gebieden met veel veehouderijen, vooral in het oosten en zuiden van de provincie. Als deze gebouwen langdurig niet worden onderhouden, ziet dat er niet alleen slecht uit, geeft gedeputeerde Erik van Merrienboer aan. 'Het brengt ook risico's met zich mee voor gezondheid en veiligheid. Bovendien trekt leegstand criminaliteit aan.'

Creatieve oplossingen

Huijbers: 'Je kunt je ook afvragen of de overgebleven boeren de ontstening en ontasbesting zelf moeten of kunnen betalen. De vraag stellen is hem automatisch beantwoorden: een keihard nee! Dus je zult naar andere creatieve oplossingen moeten zoeken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer