Kwart+agrarische+gebouwen+staat+straks+leeg
Nieuws
© Dirk Hol

Kwart agrarische gebouwen staat straks leeg

Een op de tien agrarische gebouwen in Nederland staat op dit moment leeg. In 2030 zal dat opgelopen zijn tot bijna 25 procent.

Het overgrote deel van Nederland is landelijk gebied, maar ons land kent steeds minder boeren en tuinders. In de periode 2000-2012 stopten 22.000 boeren. Tot 2030 zullen nog eens 24.000 boeren niet meer werkzaam zijn als agrariër. En dat leidt weer tot het vrijkomen van de agrarische bebouwing: van 20 miljoen vierkante meter nu naar 40 miljoen vierkante meter in 2030.

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research (Alterra), uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Veel van de vrijkomende agrarische bebouwing staat leeg. Dit betreft ook meer en meer cultuurhistorisch waardevolle boerderijen en erven.

Van de ruim 6.000 rijksmonumentale boerderijcomplexen in Nederland, zijn er nog slechts 2.000 in agrarisch gebruik. 'Uit ons onderzoek blijkt dat de helft daarvan de komende jaren ook weer aan het agrarisch bedrijf zal worden onttrokken', zegt projectleider Edo Gies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer