NAK+handhaaft+tarieven+voor+pootgoedkeuring
Nieuws
© NAK

NAK handhaaft tarieven voor pootgoedkeuring

Voor het vijfde jaar op rij voert keuringsdienst NAK geen tariefsverhoging door voor pootgoedtelers. De tarieven voor het keuren van zaaizaad stijgen wel met 1 procent.

De NAK heeft opnieuw een goed financieel jaar achter de rug, bleek uit de presentatie van de voorlopige jaarcijfers tijdens de eerste telersvergadering deze week in Espel. Volgens de prognose komt het bedrijfsresultaat voor 2016 uit op 177.000 euro negatief. In de begroting ging de NAK nog uit van een negatief resultaat van ruim 100.000 euro meer.

Bij de behandeling van de financiële resultaten vertelde directiesecretaris Arjan Kroon dat de NAK vanwege licht stijgende kosten voor volgend jaar een negatief bedrijfsresultaat begroot van ruim 440.000 euro. 'De resultaten zijn onder meer negatief omdat we nog steeds geen hectareheffing in rekening brengen voor de Erwiniatoets. Daarmee is een bedrag gemoeid van ongeveer 500.000 euro.'

Afbouw eigen vermogen

Vanwege de structurele besparingen vanaf het jaar 2013 heeft de NAK al die tijd de tarieven voor pootgoedtelers niet hoeven te verhogen. Daarnaast is er nog ruimte voor restitutie op de facturen van 700.000 euro. Doel van de keuringsdienst is om het eigen vermogen af te bouwen tot een niveau van 12 miljoen euro.

Dat niveau wordt komend jaar bereikt. Kroon meldt aan de pootgoedtelers in Espel dat de NAK om kostendekkend te blijven waarschijnlijk vanaf 2018 wel weer de tarieven moet indexeren. 'We zullen dan ook kosten in rekening brengen voor het Erwiniaonderzoek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer