Meer melkveehouders in problemen

Voor een groep melkveehouders zijn zorgelijke tijden aangebroken nu de gevolgen van het fosfaatreductieplan en de fosfaatrechten duidelijk worden.

Meer+melkveehouders+in+problemen
© Twan Wiermans

De scherpere financieringseisen van banken helpen ook niet mee. 'Sommigen worden in 2017 al zo geslacht dat ze 2018 niet meer halen. De zorgelijke signalen over de financiële situatie bij melkveehouders komen binnen bij de regionale LTO-organisaties en worden door verschillende partijen tegenover Nieuwe Oogst bevestigd.

Het lastig om te duiden hoe groot de groep precies is, maar de problemen komen voor bij boeren van verschillend pluimage. Het betreft niet alleen bedrijven die hard zijn gegroeid.

'Sommigen hebben een route gekozen die nu verkeerd uitpakt', zegt bedrijfsadviseur Jan Kappers, van Alfa Accountants en Adviseurs. 'Boeren die investeerden in stallen of grond hebben het nu zwaarder dan boeren die kozen voor groei van de veestapel voor de peildatum.'

'Bij ondernemers speelt ook mee dat ze gezien worden als de veroorzakers van het probleem.'

Strengere eisen

De financiële problemen worden in 2017 versterkt door het fosfaatreductieplan. Kappers en ook LTO-adviseur Wiebren van Stralen zien dat banken aan financiering van fosfaatrechten strengere eisen stellen dan destijds bij melkquotum, zeker als er bijgefinancierd moet worden. Dat komt omdat banken zelf te maken krijgen met regelgeving omtrent het aanhouden van reserves.

'De reserveringsruimte die boeren nu moeten aanhouden is minimaal 7 á 8 cent per kilo melk, in het verleden is wel met 6 á 7 cent gerekend. Ook moeten fosfaatrechten in vijf jaar worden afgelost. Al met al een zware last voor veel bedrijven en dat maakt aankopen van extra fosfaatrechten bancair onrealiseerbaar', zegt Kappers.

In de afgelopen dertig jaar kwam het nauwelijks voor dat melkveehouders gedwongen moesten stoppen, zegt ZLTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Jos Verstraten. 'Van adviseurs in het veld krijgen we signalen van boeren die lastige gesprekken met de bank voeren. Het signaal is al langer bekend, banken hanteren nu andere regels dan destijds bij het aangaan van de financiering. Er is sprake van een nieuwe realiteit.'

Nieuwe beperking

Verstraten krijgt vooral zorgwekkende signalen van boeren die twee tot drie jaar geleden, ten tijde van een goede melkprijs, een financiering zijn aangegaan. 'Deze melkveehouders hebben nu te maken met hoge financieringslasten als gevolg van veel vreemd vermogen. Destijds werd vaak geen rekening gehouden met kosten voor een nieuwe beperking.'

Van Stralen sprak al tientallen boeren met zorgen over hun bedrijfscontinuïteit. 'Sommige ondernemers worden in 2017 al zo geslacht dat ze 2018 niet meer halen. Banken rekenen met het grootste risico en boeren weten niet of ze bijvoorbeeld nog in aanmerking komen voor een knelgevallenregeling.'

Bij ernstige acute financiële nood zoeken boeren soms naar andere financieringsvormen. 'Ik ken een geval waarbij de grond verkocht is aan een verzekeraar en de stal aan een private investeerder. Die boer melkt nu als een soort zzp'er in zijn eigen stal. Dit was de enige mogelijkheid om voorlopig door te kunnen melken.'

Onbegrip

Van Stralen merkt dat getroffen melkveehouders soms op onbegrip stuiten. 'Ze voelen zich niet serieus genomen. Bij ondernemers die nieuwe stallen niet vol krijgen, speelt ook mee dat ze gezien worden als de veroorzakers van het probleem. Die durven zich niet als knelgeval uit te spreken.'

'Neem een goede adviseur bij de hand.', adviseert Verstraten. 'Een adviseur die kritisch kan meekijken naar de gang van zaken en die de bank, indien nodig, tegengas kan geven. Kijk naar alternatieve financieringsmogelijkheden, en kijk vooral in de spiegel: 'Wat wil je zelf?'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer