Maak één geluid als melkveehouders

Het gebrek aan eenheid in de melkveehouderij is zorgwekkend. Met name de tegenstellingen die er in de sector zijn ontstaan. Geschiedenis vond ik vroeger een zinloos vak. Maar nu ik wat ouder word, besef ik al te goed dat de geschiedenis een voorspelling is voor het heden en de toekomst.

Maak+%C3%A9%C3%A9n+geluid+als+melkveehouders
© Dirk Hol

Ons mineralenoverschot bestaat al dertig jaar en elke tien jaar komt het wat prominenter op de agenda. Door vastberadenheid en lef zijn er stappen gezet die de pluimveehouderij wat uit beeld hebben gebracht. Ook al stond lang niet iedereen erachter op welke manier dit zou moeten en is gebeurd.

Vandaag de dag is de melkveehouderij erbij gekomen. Ik erger me eraan dat het besef er nog niet is dat deze sector een probleem heeft. Ik voorspel met de wetenschap van de geschiedenis dat als melkveehouders niet eensgezind optrekken, zij dezelfde zware tijden tegemoet gaan als varkenshouders.

Mestoverschot

Wij hebben geen kostprijsprobleem in de varkens- of rundveehouderij, dit wordt ons aangepraat. Het enige wat ons jaarlijks te veel geld kost, is het mestoverschot. Dit is niet alleen in Zuid-Nederland zo, maar geldt voor alle gebieden. Als het mineralenoverschot weer in evenwicht is, komt er weer een ander verdienmodel dat toekomst biedt voor bedrijven en opvolgers.

Wat we nu doen, is het recht van de sterkste en is alleen maar voer voor onze maatschappelijke tegenstanders. Met als gevolg veel verloren geld, energie en boeren. Degenen die nog denken dat de varkenshouderij wel krimpt door de slechte jaren, hebben het mis. Als dit zo zou zijn, was dat de afgelopen dertig jaar wel gebeurd.

Krimp

Er zijn nog steeds voldoende bedrijven die goed overeind kunnen blijven. Ik heb de afgelopen jaren op meerdere plekken mee mogen kijken. Van daaruit weet ik dat als er krimp komt. De krimp in de melkveesector zal zeker zo hard zijn als in de varkenshouderij. Ook geloof ik er niet in dat de akkerbouw hier beter van wordt.

Wat mij ook zeer teleurstelt, is de discussie over dierrechten. Bij de laatste wetgeving rond mest hebben we varkens- en pluimveerechten gekregen. De melkveehouderij zat aan het melkquotum vast. Daar zou wel passend op gestuurd worden. Vandaar de mineralenplafonds.

Alle sectoren

Vervolgens gaat de discussie over alle sectoren heen. Voor mij onverteerbaar. Als bestuurder heb ik destijds dit breed meeverdedigd en nu voel ik me in mijn hemd staan. Waar blijft de verantwoordelijkheid van onze LTO-mensen? Dit geldt ook voor de omwisseling van de rechten.

Het idee alleen al: van een kuub varkensmest met 4 kilo fosfaat gaan we toch geen mest maken van 1,2 kilo fosfaat? Met als gevolg drieënhalf keer meer mest. De discussie heeft al een negatief effect op de rechtenprijs. Daar komt bij dat elke vorm van sanering de sector zelf moet betalen. Immers, de periferie rekent de kosten gewoon door en komen bij ons te liggen. Haal deze angel er nou eens goed uit.

POV

Mijn oproep aan de melkveehouderij: maak één geluid als melkveehouders zoals in de varkenshouderij. Kijk naar de samenwerking in de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Zoek naar overeenkomsten waar jullie elkaar vinden en zoek de samenwerking met de pluimvee- en varkenshouderij.

Als dit niet gebeurt, zie ik het voor melkveehouders somber in. Ik wil dit onze volgende generatie boeren niet aandoen. Als bestuurders echt belangen willen behartigen, daag ik hen uit verder te kijken dan de eigen regio of sector. En houd op met tegenstellingen zoeken.

Jan Vermeer varkenshouder in Moergestel

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer