Leuker maken ze het niet en makkelijker evenmin

De overheid heeft voor haar dienstenorganisaties slagzinnen die de servicegerichtheid moeten beklemtonen. De kreet van de Belastingdienst kan iedereen inmiddels dromen.

Leuker+maken+ze+het+niet+en+makkelijker+evenmin
© Ruud Ploeg

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is voor agrariërs de belangrijkste overheidsinstelling. RVO, onderdeel van Economische Zaken (EZ), worstelt met de invulling van haar bestaansrecht.

De dienst zou er voor ondernemers moeten zijn, maar beweegt zich in de trend dat de overheid afstand neemt tot de markt.

Dit kabinet sloopte de productschappen en wil voorkomen dat het vergelijkbare dienstverlening faciliteert. Het is een prestigekwestie. Boeren en tuinders lopen daar voortdurend tegenaan. Met verbindend verklaringen is EZ sinds het einde van de productschappen terughoudend, alsook in de praktische uitvoering ervan.

Gegevens die reeds bij RVO liggen, zijn zo inzetbaar voor de uitvoering, maar EZ weigert ze beschikbaar te stellen. Collectieve financiering van onderzoek en promotie is een ramp om te organiseren bij deze halsstarrige houding van het ministerie. Telkens weer wordt vergeten dat de land- en tuinbouw niet zomaar een economische activiteit is.

Aan collectieve regelingen gaan vaak lange en stroperige processen vooraf die geen recht doen aan de dynamiek in sectoren. Boeren- en tuindersorganisaties liggen vaak in de clinch met RVO en EZ. We zagen het al in diverse sectoren en nu ook in de akkerbouw.

Agrarische ondernemers boksen met een arm op de rug als het zo moeilijk is om vitale collectieve kwesties te regelen. Economische Zaken maakt ondernemen voor boeren en tuinders niet leuker, maar zeker ook niet makkelijker. Zou dat op een ministerie van Voedsel en Landschap anders zijn?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer