Even geen gemekker maar enkel lof over agrariërs

Onze boeren en tuinders zijn de beste en meest professionele voedselproducenten ter wereld. Op de gehele aardbol wordt met ontzag naar de prestaties van onze agrariërs gekeken.

Even+geen+gemekker+maar+enkel+lof+over+agrari%C3%ABrs
© Ruud Ploeg

We exporteerden in 2016 voor 94 miljard aan agri- en foodproducten. Wederom een record. Onze paprika's, kaas, aardappelen, eieren, bloemen, vlees, bomen, zuivel en kennis over voedsel vinden gretig aftrek. Honderden miljoenen wereldburgers genieten jaarlijks van food from Holland. En gaat een afzetmarkt als Rusland op slot, dan vinden we zo weer een ander volk dat verzot is op ons product.

Er worden iedere dag ontelbare kanttekeningen geplaatst bij onze productiewijzen en de impact ervan op de omgeving. Boeren en tuinders horen iedere dag wat er niet deugt aan wat ze doen. Je zou bijna vergeten hoe anders er buiten de landsgrenzen naar onze sector wordt gekeken.

We lopen voorop in vrijwel alles. We werken efficiënt en zetten ieder jaar stappen om de milieu-impact van voedselproductie te verkleinen. Dierenwelzijn is vrijwel nergens zo goed voor elkaar als hier. We houden rekening met onze omgeving en werken kleinschalig. Wat wij mega noemen, wordt elders in de wereld beschouwd als een piepklein familiebedrijfje.

Onze boeren en tuinders verdienen lof. Ze dragen op een ongekende wijze bij aan de economie van dit land. Onze agrariërs houden niet alleen zichzelf, maar ook honderdduizenden andere Nederlanders aan het eten door hun werk te verschaffen.

Dat mogen boeren en tuinders, maar ook de overige 17 miljoen Nederlanders meer beseffen. Laten we ophouden met het voortdurend bekritiseren van onze makers van voedsel en trots zijn op wat ze elke dag presteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer