Epidemische+diarree+varkensbedrijven+Brabant+en+Limburg
Nieuws
© Shutterstock

Epidemische diarree varkensbedrijven Brabant en Limburg

In januari zijn in het GD-laboratorium opnieuw enkele gevallen van een besmetting met het Porcine Epidemische Diarree (PED)-virus bevestigd. Daarbij gaat het om varkensbedrijven in Oost-Brabant en Noord-Limburg.

In december werd PED ook al vastgesteld in Midden-Brabant. Het aantal gemelde uitbraken is weliswaar nog steeds beperkt en beduidend lager dan in dezelfde periode vorig jaar. PED-gevallen in deze regio's met veel varkensbedrijven zijn echter nieuw.

PED is zeer besmettelijk; om verdere verspreiding te voorkomen is het van cruciaal belang dat de hygiëneprotocollen goed in acht worden genomen. Het risico op een PED-besmetting is in de wintermaanden groter dan in de zomer. Het PED-virus overleeft gemakkelijker bij lage temperaturen.

Verdenking

Bij een verdenking van PED is het zinvol om snel een diagnose te stellen. De diagnose wordt gesteld door het PED-virus aan te tonen in mest of bij sectie. Een snelle diagnose betekent dat er ook snel maatregelen kunnen worden genomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer