Sinds november geen nieuwe PED-besmetting

Er zijn sinds eind november geen PED-besmettingen meer bijgekomen. Dat komt door naleving van de hygiëneprotocollen, in combinatie met een zachte winter.

Sinds+november+geen+nieuwe+PED%2Dbesmetting
© Berrie Klein Swormink

De toename van het aantal varkensbedrijven met een PED-besmetting werd vanaf het voorjaar van 2015 kleiner. Het aantal officiële PED-besmettingen bleef tot de zomer beperkt tot ongeveer vijftig.

Het gevolg van die schijnbaar rustige periode, was dat de strenge hygiëneprotocollen geleidelijk aan minder nauwkeurig werden nageleefd, schrijft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Protocollen

Het aantal nieuwe PED-besmettingen nam vanaf september duidelijk weer toe. Voor de PED-stuurgroep reden om de protocollen weer volledig na te leven.

In de stuurgroep zijn LTO Nederland, de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, Nevedi, Vee & Logistiek, de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, Fokkerij en GD vertegenwoordigd.

Tot staan gebracht

Sinds eind november lijkt het aantal nieuwe besmettingen weer tot staan te zijn gebracht.

'Het blijft daarom van groot belang dat elke betrokken organisatie in de varkenssector de hygiëneprotocollen strikt blijft naleven. Het PED-virus is nog niet overwonnen', waarschuwt de GD.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer