Epidemische+diarree+op+varkensbedrijf+Brabant
Nieuws
© Huisman Media

Epidemische diarree op varkensbedrijf Brabant

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt Porcine Epidemische Diarree (PED) op een varkensbedrijf in Brabant.

GD meldt er niet bij of het om een vermeerderings- of vleesvarkensbedrijf gaat. Eerdere PED-infecties waren meest in Overijssel en Gelderland. 'Deze uitbraak laat zien dat Nederland nog niet van PED af is.'

'Het is deze winter tot nu toe relatief stil rondom PED (Porcine Epidemische Diarree). Het aantal gemelde uitbraken ligt vooralsnog beduidend lager dan in dezelfde periode in 2015', meldt GD.

Nieuwe PED-test

Vanaf 1 januari naast de PCR-test ook een Elisa-test aan waarmee antilichamen tegen het PED-virus kunnen worden aangetoond. De nieuwe test is zeer gevoelig en specifiek voor het PED-virus gebleken. De test is aan te vragen via een inzendformulier.

Antilichamen tegen het PED-virus zijn ongeveer twee weken na de infectie aantoonbaar. De hoeveelheid antilichamen stijgt tot een maximum op drie tot vier weken na infectie. De antilichamen circuleren minimaal vier tot vijf maanden na een infectie.

Wanneer er een herinfectie - boostereffect - optreedt kan deze periode veel langer zijn. Voor het testen van biggen moet rekening gehouden worden met circulerende maternale antilichamen, die waarneembaar zijn tot ongeveer vier tot vijf weken leeftijd.

Hygiëne

PED is zeer besmettelijk en wordt gemakkelijk overgebracht van bedrijf naar bedrijf, via varkens, transportmiddelen en mensen. Varkenshouders kunnen zelf veel doen om besmettingen te voorkomen. Het blijft van groot belang om de hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer