Boomkwekerij+aan+de+slag+met+exportcijfers
Nieuws
© Vidiphoto

Boomkwekerij aan de slag met exportcijfers

De boomteeltsector gaat exportstatistieken bijhouden. Dat meldt de Raad voor de Boomkwekerij.

Afgelopen week is aan een klankbordgroep van ondernemers een demo gepresenteerd van een nieuwe systeem waarmee actuele exportcijfers van boomkwekerijproducten en vaste planten inzichtelijk worden gemaakt. Bij de demo waren vertegenwoordigers van de teeltregio's Boskoop, Opheusden en Zundert aanwezig.

'Alle partijen erkennen het belang van inzicht in exportcijfers', aldus Leon Smet, secretaris van de Raad voor de Boomkwekerij. Sinds het wegvallen van het Productschap Tuinbouw beschikt de Nederlandse boomkwekerijsector niet meer over gedegen exportstatistieken. 'Zowel ondernemers als belangenbehartigers hebben baat bij exportstatistieken Zo geeft het de bedrijven inzicht in de eigen exportprestaties en kan een benchmark worden gedaan met de totaal ingevoerde waarden.'

Volumes

Dit inzicht moet bedrijven de mogelijkheid bieden hun bedrijf beter te runnen. 'Kennis van exportvolumes is op landelijk niveau ook van belang als het gaat om het maken van afspraken met bijvoorbeeld de overheid. Ook in relatie tot het afgeven van beleidsstandpunten in Brussel, bijvoorbeeld voor de gevolgen van de Brexit of een vondst van Xylella, zijn harde cijfers over de sector van grote waarde', aldus Smet.

De nieuwe sectorstatistiek is een initiatief van de Raad voor de Boomkwekerij, het samenwerkingsorgaan van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten en Anthos. De Raad heeft ervoor gekozen te starten met het weergeven van de exportwaarde naar land. Naarmate het aantal deelnemende bedrijven groeit, wordt de statistiek uitgebreid naar productcategorieën, afzetkanalen en teeltregio's. De Raad stelt de exportstatistiek dit voorjaar open voor deelname.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer