Make+The+Netherlands+Great+Again
Column
© Archief

Make The Netherlands Great Again

Donald Trump is verkozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Wat mij opviel in zijn campagne, was zijn slogan 'Make America Great Again'. De opkomst van Trump wordt verklaard vanuit de wijdverspreide wens tot een terugkeer naar een geïdealiseerd verleden.

Ook bijzonder deze week was de aangenomen motie in de gemeenteraad van Leeuwarden. Toerisme en recreatie moeten voorrang krijgen op de melkveehouderij, aldus de Friese hoofdstad.

De initiatiefnemers van de motie stelden dat 'de maatschappelijke relevantie van de intensieve melkveehouderijsector is afgenomen vanwege de negatieve ontwikkeling van de werkgelegenheid en het economisch rendement'. Lees: de huidige structuur van de sector voldoet niet aan ons beeld van een belangrijke sector voor onze inwoners. Die van het Ot-en-Sientijdperk dertig jaar geleden deed dat wel. De analogie met de slogan van Trump lijkt me duidelijk.

Circulaire economie

LTO is al lange tijd in gesprek met de Europese Commissie over circulaire economie. Het is niet te begrijpen dat we dierlijke mest moeten afvoeren en kunstmest moeten aanvoeren. Dit strookt niet met de gedachte van het sluiten van kringlopen. Maar de wetgeving uit Europa houdt ontwikkeling op dit vlak tegen.

De richtlijnen sturen nog op productieplafonds uit de tijd waarin er geen techniek was om aan precisielandbouw te doen, de wereldbevolking en de vraag naar voedsel kleiner waren, enzovoort. Kortom, de Europese Commissie houdt vast aan een Ot-en-Sienbeeld van de landbouw.

Vrij spel

De wereld die Trump, de Friese motie en de Europese Commissie beloven, is een onzinnige. En nee, die wereld heeft nooit bestaan. Maar wij hebben nu ook geen goed antwoord op zorgen die leven over de sector. Hierdoor geven we andere partijen vrij spel om te roepen over de sector wat ze willen.

Aan LTO een taak om hiervan te leren. Wij moeten als boeren keuzes maken over hoe de agrarische sector zich moet ontwikkelen. Wij moeten duidelijk zijn. Dan mogen we ook van andere partijen inspanning vragen om ons te helpen dat doel te bereiken. Een voorstel voor een slogan heb ik alvast: 'Farming Will Make The Netherlands Great Again'.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer