Europese+samenleving
Column
© FloraHolland

Europese samenleving

Voor het eerst verlaat een land de EU: de Brexit zal nog lang nadreunen. Niet alleen in Londen, maar ook in Brussel, Den Haag en pakweg het Westland. De beurzen reageerden heftig, het Britse pond kelderde in waarde.

Een van de gevolgen: onze bloemenexport naar het Verenigd Koninkrijk kreeg meteen een tik. Omdat Nederlandse bloemen vanwege het lagere pond voor de Britten duurder zijn geworden en omdat consumenten in onzekere tijden eerst beknibbelen op luxe producten, in dit geval bloemen.

Er gaan niet alleen Nederlandse bloemen naar het Verenigd Koninkrijk, maar ook onder meer bomen, varkensvlees en zuivel. Een export die straks sowieso bureaucratischer zal verlopen dan nu. Ook daar zit niemand in de Nederlandse land- en tuinbouw op te wachten.

Nadenken

De Brexit stemt ook op een ander vlak tot nadenken. Kennelijk ziet een meerderheid van de Britten de EU eerder als een last dan als een lust. In Nederland is het sentiment jegens Europa nauwelijks beter, vrees ik. Geen wonder, de EU wordt door nationale politici graag afgeschilderd als een project dat eerder geld kost dan geld oplevert. Met Brussel als een poel van op macht beluste bureaucraten.

Maar er is ook een ander verhaal. De EU heeft ontegenzeggelijk gezorgd voor meer en betere contacten tussen Europeanen. Een model dat jongeren aanspreekt, zie de stemverhoudingen in het Verenigd Koninkrijk. Ruim zestig jaar Europese samenwerking heeft de kiem gelegd voor een Europese samenleving, alle cynisme ten spijt.

Twee nationaliteiten

Op het EK voetbal bezit een derde van de spelers twee Europese nationaliteiten. Ze zouden dus ook voor een ander land mogen uitkomen. En kijk naar de geboortecijfers in Nederland: elk jaar worden tienduizend kinderen geboren met een Nederlandse ouder en een ouder uit een ander EU-land.

Het verhaal van Europeanen die letterlijk steeds meer met elkaar vervlecht raken, verdient veel meer aandacht. Ook voor LTO ligt daar een rol. Als enige Nederlandse landbouworganisatie met een kantoor in Brussel kunnen wij het belang van een goed functionerende EU voor u van harte onderstrepen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer