Voor+goede+beslissing+niet+alleen+eigen+belang+in+kaart+brengen
Column
© Julie Algra

Voor goede beslissing niet alleen eigen belang in kaart brengen

Vorige week was ik in Londen om te spreken over risicomanagement in agrarische sectoren. We weten dat risicomanagement een belangrijk onderdeel gaat worden van het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). We moeten wat doen aan prijsschommelingen zodat we niet steeds bij lage prijzen onze hand op hoeven te houden bij de EU.

Deelnemers aan de bijeenkomst in Londen werkten voornamelijk bij de grote handelshuizen voor agrarische producten. Ter illustratie: één handelshuis verhandelt per jaar gemiddeld voor 1 quadriljoen Amerikaanse dollars aan contracten. Een quadriljoen is een 1 met 24 nullen. Omdat ook dit mij niets zegt, het volgende voorbeeld. Wanneer je aan het begin van onze jaartelling op een markt ergens 100 miljard euro zou uitgeven en je zou dit vervolgens elke dag, 2016 jaar lang, doen dan zou je nu nog altijd geen 1 quadriljoen euro hebben uitgegeven.

Dit wetende, zien we dat een kleine schommeling in de prijs grote effecten kan hebben voor de wereldwijde mark met enorme hoeveelheden verhandeld product. Prijsstabiliteit in de agrarische sector is dan ook voor boeren en tuinders van groot belang.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om prijzen te stabiliseren. LTO Nederland brengt die verschillende instrumenten in kaart en kijkt welke het meest passend zijn voor de Nederlandse situatie. Maar met een steeds liberaler wordend landbouwbeleid is het vooral belangrijk dat boeren en tuinders zelf inzicht in de markt hebben. Te snappen hoe deze werkt. De markt is namelijk mensenwerk en draait rond vraag en aanbod.

Een voorwaarde voor het begrijpen van die markt is het snappen van de speltheorie; een theorie waarin het nemen van beslissingen centraal staat. Voor het nemen van een goede beslissing als ondernemer moet je niet alleen je eigen belang in kaart hebben. Je moet ook weten wat er om je heen gebeurt zodat je kan inschatten wat anderen, en daarmee de markt, gaan doen.

Ik zie er dan ook wel wat in om alle boeren een cursus te geven over de speltheorie. Dat maakt hen volgens mij weerbaarder tegen prijsschommelingen dan een GLB-crisispakket.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer