Jonge+Nederlandse+boeren+verrassen+Hogan
Column
© ZLTO

Jonge Nederlandse boeren verrassen Hogan

Drie weken geleden kwamen twintig jonge boeren bij mij in Brussel op bezoek om een dag hier rond te kijken en gesprekken aan te gaan met Europese politici en beleidsmakers. Ook EU-landbouwcommissaris Phil Hogan ontving de jonge boeren en ging met hen in gesprek.

In tijden van lage prijzen in verschillende agrarische sectoren is de Eurocommissaris vooral druk met het in de hand houden van de Fransen en Italianen. Die willen meer steungeld uit Brussel. Des te groter was dan ook Hogans verbazing, toen de groep geen enkele vraag stelde over hoe de crisis moet worden opgelost of waarom de melkquota niet terugkomen.

De Nederlandse boeren van de toekomst waren meer geïnteresseerd in hoe de Eurocommissaris ervoor zou zorgen dat de EU inzet op genoeg middelen voor onderzoek en innovatie, hoe gezorgd kan worden voor meer EU-investeringen op het terrein van dier- en plantgezondheid en hoe zij er zelf voor kunnen zorgen dat de marges in de keten eerlijk worden verdeeld.

Zelf redden

Hogan, meldde hij mij later via een sms, was blij verrast met deze vragen. Halverwege het gesprek met onze boeren en tuinders gaf hij aan dat het niet aan hem is om de Nederlandse boer te vertellen hoe die zijn bedrijf moet runnen. Met deze instelling van ondernemerschap kunnen boeren zich prima zelf redden.

Voor mij was dit bezoek ook verfrissend. De positieve benadering en het zoeken naar eigen oplossingen voor de problemen die rond je bedrijf spelen, is een benadering die wij binnen de landbouworganisaties veel te weinig hanteren. Onze leden zijn vakmannen en -vrouwen; mensen die ontzettend goed zijn in het produceren van het gezondste, veiligste en duurzaamste voedsel van de wereld.

Omgevingsbewustzijn

Wat ik bij deze jonge leden ook zag, is dat zij naast uitstekende boeren en tuinders steeds meer ondernemers worden die zich bewust zijn van wat er in hun omgeving en op de markten gebeurt en daarop proberen in te spelen. Die ontwikkeling moeten we ondersteunen en vanuit de landbouworganisatie uitdragen naar de beleidsmakers in Brussel, Den Haag en de provincie- en gemeentehuizen. Hogan is in ieder geval al overtuigd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer