Slachthuizen+leven+regels+beter+na
Nieuws
© vion

Slachthuizen leven regels beter na

Slachthuizen van roodvlees leven de regels sinds 2014 beter na, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het betreft de slacht van runderen, paarden, varkens, schapen en geiten.

De NVWA voerde in 2014 het risicogerichte en eenduidige toezicht op roodvleesslachthuizen in. Dat gebeurde omdat de dienst daarvoor niet in staat bleek om haar taken goed uit te voeren. 'Sindsdien is bij de slachthuizen een verbetering te zien in de naleving van wet- en regelgeving', geeft de autoriteit aan.

Aan de hand van controlelijsten delen NVWA-inspecteurs met de slachterijen wat er wel en niet goed gaat tijdens het slachtproces. 'Daarbij wordt vooral gekeken naar risico-onderdelen als hygiënisch werken en dierenwelzijn.'

Controles

Uit analyse van die lijsten door inspecteurs ontstaat een duidelijk beeld van de naleving bij een bedrijf. 'Wanneer een slachthuis langere tijd aantoonbaar goed presteert, kan het aantal controles omlaag. Bij niet-naleving gaat het aantal controles juist omhoog.'

Toch ziet de NVWA nog een aantal aandachtspunten. Zo dienen de roodvleesslachthuizen, om het hygiënisch werken verder te verbeteren, meer aandacht te besteden aan het voorkomen van verontreiniging van karkassen tijdens het slachtproces. Maar ook aan het regelmatiger reinigen en ontsmetten van gereedschappen en messen. 'Wij gaan met de slachterijen in gesprek over hun individuele aandachtspunten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer