Jaar+van+de+Koekoek+moet+tij+weidevogel+keren
Nieuws
© picabay

Jaar van de Koekoek moet tij weidevogel keren

Om de afname van de stand van de koekoek te keren, gaan Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland maatregelen nemen. Ook hebben ze 2017 uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek.

Het aantal koekoeken neemt al decennialang in aantal af, constateren beide natuurorganisaties. Wat daarvan de oorzaak is, is onduidelijk. Daarom gaan Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland in 2017 op zoek naar de grootste kennishiaten. Zo gaan de organisaties mensen stimuleren waarnemingen te melden.

De koekoek is in Nederland een schaarse broedvogel geworden met naar schatting tussen de 6.000 en 8. 000 vrouwtjes. Omdat de koekoek een ambassadeur is voor een gezond en soortenrijk landschap, is de koekoek ook een indicatorsoort, stellen Sovon en Vogelbescherming.

Gaat het slecht met de koekoek, dan zegt dat wat over de verschraling en degradatie van het landschap, melden de orgnaisaties verder. Gaat het in een gebied juist goed met de koekoek, dan is dat dus een positief signaal voor de kwaliteit van leefomgeving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  60 %
Meer weer