Opgestoken middelvinger naar de globalisten

Welk perspectief heeft onze land- en tuinbouwsector - die twee derde van zijn productie exporteert - in een wereld waarin globalisme over haar hoogtepunt heen is?

Opgestoken+middelvinger+naar+de+globalisten
© Ruud Ploeg

We zien de opkomst van Trump, de Brexit en Wilders. Nationalisme in een nieuw jasje. Fenomenen van opruiende weerstand tegen open grenzen, multinationals die het mkb vernietigen maar nauwelijks belasting betalen.

De EU is in de ogen van tientallen procenten van de EU-bevolking niet de brenger van welvaart en veiligheid, maar oorzaak van migratie van kansarmen, vreemdelingen die werk inpikken en rondreizende terroristen.

Er is een ongekende tweedeling te bespeuren. Hogeropgeleiden – die zich wel redden in een globaliserende wereld – zien Trump, Farage (Brexit), Wilders en Le Pen veelal als clowns en volksmenners in de democratie.

Onbegrijpelijk dat zij voet aan de grond krijgen. Voor veel lageropgeleiden ligt dat 180 graden anders. Die populisten schoppen het establishment omver, spreken de waarheid en beschermen de eigen identiteit en bevolking.

Ook de middengroepen in westerse landen voelen zich toenemend aangesproken door politici die protectionisme bepleiten. In het stemhokje wordt een middelvinger naar globalisten en iedereen-is-welkompolitiek geheven.

De tendens van het opheffen van handelsbarrières lijkt voorbij. Invoerheffingen, eigen voedselnormen en bescherming van eigen producenten nemen toe als deze trend doorzet.

Dat kan ons pijn doen. Zie de impact van de Russische voedselboycot, die primair de boerenstand in Rusland moet beschermen en ontwikkelen. Eigen boeren eerst. Voor de Nederlandse boeren en tuinders – globalisten bij uitstek – is dat een grote zorg.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer