Moderne+consument+heeft+boontje+voor+peulvrucht
Nieuws
© VidiPhoto

Moderne consument heeft boontje voor peulvrucht

Nederlanders aten vorig jaar meer bonen dan ooit tevoren. De consumptie van peulvruchten in Nederland is vorig jaar 12 procent gestegen, aldus groentefabrikant HAK in Giessen.

Vooral exotische bonen zoals kidneybonen en kikkererwten zijn in trek, vaak bij jonge consumenten. De consumptie van linzen groeide het sterkst met 35 procent, maar ook zwarte bonen, kikkererwten en kidneybonen lieten een stevige groei zien.

Ondanks de opkomende populariteit van exotische bonen blijft de oer-Hollandse bruine boon de meest verkochte boon. De bruine boon neemt een kwart van de totale bonencategorie in en groeide door de toegenomen aandacht voor peulvruchten nog met 2 procent.

'De populariteit van bonen nam vorig jaar een vlucht, onder meer gesteund door de Verenigde Naties die 2016 uitriep tot Internationaal Jaar van de Boon, de Gezondheidsraad die adviseerde elke week bonen op het menu te zetten en de stimulans van het eten van peulvruchten in de nieuwe Schijf van Vijf', aldus een woordvoerder van HAK. Ook droegen nieuwe verpakkingsconcepten gericht op moderne eters en gemak, zoals bonen in stazak en bonenschotels, bij tot de populariteit van peulvruchten.

Stazakken

HAK zelf zag zijn verkoop van bonen met 16 procent sneller stijgen dan dat in de gehele markt gebeurde.Volgens Nicole Freid, directeur marketing en innovatie van HAK, hebben productinnovaties als de bonen in stazak voor een extra stimulans gezorgd. De stazak trekt nieuwe kopers, zegt zij.

'De stazak is inmiddels verworden tot het derde en snelst groeiende verpakkingstype binnen de categorie vers verwerkte groenten en peulvruchten.' De verkoop van stazakken en andere oplossingen die de consument helpen lekker en gemakkelijk bonen te eten, zoals bonenschotels in stazak en pot, groeiden in 2016 met 30 procent.

Het einde van de groei van peulvruchten is volgens HAK nog lang niet in zicht. De totale categorie bonen vertegenwoordigt inmiddels ruim 62 miljoen euro op jaarbasis en omvat daarmee nu 35 procent van de totale categorie vers verwerkte groenten. De groentefabrikant verwacht dat dit aandeel binnen vijf jaar stijgt naar meer dan 50 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer