Uiensector+pleit+voor+uitstel+herbeoordeling+kiemremmer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Uiensector pleit voor uitstel herbeoordeling kiemremmer

De uiensector doet een oproep aan de Nederlandse overheid en de EU om de herbeoordeling van kiemremmer maleïne hydrazide (MH) uit te stellen.

Op dit moment vindt er een Europese herbeoordeling plaats van MH. De huidige toelating verloopt eind oktober 2017. Het onderwerp en de stemming staan in maart op de agenda van de technische werkgroep in Brussel.

Lidstaten en bedrijfsleven kunnen tot 13 januari commentaar insturen. GroentenFruit Huis heeft hiertoe aanvullende brieven verstuurd naar staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) en de Europese Commissie.

Insteek van de brieven is het verzoek uitstel te verlenen tot alle van belang zijnde onderzoeken afgerond zijn om de ontbrekende informatie voor de herbeoordeling aan te kunnen leveren. Het kan niet zo zijn dat MH om procedurele redenen haar toelating zal verliezen.

Merknamen

De actieve stof maleïne hydrazide wordt in Nederland onder andere onder de merknamen Royal MH en Crown MH op de markt gebracht. Deze middelen zijn essentieel voor kiemremming van uien die bestemd zijn voor lange bewaring.

Bij de herregistratie wordt het dossier naar de laatste kennis van de wetenschap vernieuwd. Probleem is dat vragen die op het laatste moment zijn gesteld, niet op tijd kunnen worden beantwoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer