Niet+afdekken+kadaver+op+erf
Nieuws
© rendac rijdt ook op zaterdag

Niet afdekken kadaver op erf

Een Drentse melkveehouder kreeg van de nVWA-inspecteur een forse boete, nadat hij een dode koe op zijn erf niet had afgedekt. Hij was hiervan niet op de hoogte en had eerst een waarschuwing verwacht.

Het proces verbaal en de boete, van € 1500, kwam voor de ondernemer als een donderslag bij heldere hemel. Volgens hem vermeldt de website van Rendac dat het belangrijk is dat een kadaver wordt afgedekt, maar niet dat het verplicht is.

Een woordvoerder van de nVWA geeft echter aan dat deze boete is vastgelegd onder categorie B onder lid 2.2 in het kader van het besluit Besluit handhaving en overige zaken Wet dieren

Gevaarlijk

Het niet afdekken van dieren is gevaarlijk, stelt de woordvoerder. 'Bij een kadaver ontstaat veel bacteriegroei. Het trekt daarbij ongedierte aan, waardoor de gezondheid van dieren op dit bedrijf en andere bedrijven gevaar loopt. Vandaar een dergelijk hoge boete', vervolgt de woordvoerder.

Op eigen erf

De melkveehouder vond het extra pijnlijk, omdat het kadaver niet aan de openbare weg lag, maar op het eigen erf. Hij waarschuwt daarom andere veehouders om alert op het afdekken te zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer