Tuinder wil jaarrond zeekool telen

Saeftinghe Zilt, het bedrijf van akkerbouwer Jean-Pierre van Wesemael in Nieuw-Namen, gaat de teelt van zeekool jaarrond opzetten en professionaliseren.

Tuinder+wil+jaarrond+zeekool+telen
© Camile Schelstraete

De Zeeuwse akkerbouwer heeft jarenlang geëxperimenteerd met de teelt van diverse zoutminnende en zouttolerante gewassen, waaronder oesterblad, zeevenkel, zoute aardappelen en uien en zeekool.

Op basis van deze experimenten wil Van Wesemael allereerst de teelt van zeekool jaarrond gaan opzetten en professionaliseren. Daarbij krijgt hij financiële ondersteuning van provincie Zeeland.

Economische kans

Zilte teelt is een vorm van aquacultuur die enerzijds voorsorteert op problemen als gevolg van de toenemende verzilting van grond in de kustzone en anderzijds een economische kans biedt voor ondernemers in Zeeland.

De zeekool van Van Wesemael groeit momenteel in houten kisten en staat in een schuur van Saeftinghe Zilt onder zwart doek. De teelt is voornamelijk handwerk.

Continu telen

De ondernemer heeft de groente de afgelopen jaren gefaseerd in de markt gezet en levert Europabreed via tussenhandelaren aan de betere horecagelegenheden. 'Ik wil gestructureerder gaan leveren en daarvoor is het nodig om continu te telen. Dan denk ik aan een gestapeld systeem in een klimaatgeregelde cel, zoals je ook ziet in de champignonteelt.'

Van Wesemael wil de groente wel als een exclusief product behouden. 'Ik zal niet gauw overgaan op grote hoeveelheden of volledige mechanisatie. Ik streef naar een stukje efficiency en een bescheiden uitbreiding van het volume', zegt hij.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer