Zeeland wil dekkend draadloos netwerk

Voor 9.000 adressen in het buitengebied van Zeeland is er geen snelle internetverbinding. De provincie helpt om ervoor te zorgen dat ook deze adressen snel internet kunnen afnemen. Zeeland stelt samen met gemeenten een subsidieregeling open.

Zeeland+wil+dekkend+draadloos+netwerk
© Nieuwe Oogst

Zeeland heeft als ambitie dat er een provinciedekkend vast-draadloos netwerk gerealiseerd wordt. Daarom voert de provincie in samenwerking met Zeeuwse gemeenten een stimuleringsbeleid. Dat netwerk moet gebouwd worden door marktpartijen.
Om financieel-economisch verantwoord te kunnen investeren zijn er verspreid over Zeeland minimaal 2.000 klanten nodig. Dat wil zeggen dat één op de vijf adressen in het buitengebied deze dienst moet afnemen voordat dit netwerk gerealiseerd kan worden.

Vast-draadloos netwerk

Voor internetproviders is het onrendabel om alle adressen in het Zeeuwse buitengebied aan te sluiten met een (glasvezel)kabel. Voor providers is het wel rendabel als ondernemers en burgers samen een vraag naar snel internet neerleggen bij een aanbieder voor vast-draadloos internet.

Een vast-draadloos netwerk is een draadloze verbinding tussen twee vaste punten en is uitsluitend bedoeld voor vaste adressen. De eerste vast-draadloze netwerken zijn inmiddels gebouwd in Zeeland.
Een succesvolle pilot in 2015 van Greenet, Delta, gemeente Sluis, ZLTO en Recron in de regio Cadzand-Bad was aanleiding om deze techniek in het hele Zeeuwse buitengebied uit te rollen. De provincie subsidieerde de zendapparatuur en de aanloopkosten van het project.

Zendmast

Met de nieuwe subsidieregeling wil de provincie ervoor zorgen dat minstens 3.400 huishoudens in het Zeeuwse buitengebied draadloos snel internet krijgen.
Het gaat om een bijdrage in de aansluitkosten en apparatuur van maximaal 200 euro per adres. In Zeeland zijn zo'n 9.000 huishoudens die het nog moeten stellen zonder of met zeer traag internet.
Het subsidieloket ligt bij de gemeente en wordt opengesteld zodra er een aanbod beschikbaar komt in de eigen gemeente. Gemeenten werken samen met Economische Impuls Zeeland om lokaal voldoende vraag naar snel internet te organiseren.

De subsidieregeling loopt tot eind 2017. Daarna wordt er geëvalueerd en besloten of een vervolg nodig is.
Een zendmast met een bereik van 5 tot 10 kilometer moet tussen de vijftig en honderd klanten bedienen om rendabel te kunnen worden.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer