NAK verruimt norm voor beschadiging zomergerst

Op verzoek van de zaaizaadsector (Plantum) besloot de vaste commissie voor zaaizaden van de NAK de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst tijdelijk voor oogst 2016 te verruimen van 10 procent tot maximaal 30 procent.

NAK+verruimt+norm+voor+beschadiging+zomergerst
© Nieuwe Oogst

In een groot deel van de partijen zomergerst komen zodanig veel naaktzadige korrels voor, dat dit afkeuring tot gevolg heeft. Dit zou kunnen leiden tot een tekort aan zaaizaad. Een verruiming tot 30 procent wordt nog verantwoord geacht.

Naaktzadige korrels vallen onder de norm van 'beschadiging'. Deze is in het verleden ingesteld, omdat naakte korrels van gerst gevoeliger zijn voor een onjuiste ontsmetting en eerder door bijvoorbeeld bodemschimmels kunnen worden aangetast. Een dergelijke aantasting kan een minder goede opkomst tot gevolg hebben.

Vermelding

De verruiming betekent dat partijen van oogst 2016 met meer dan 10 procent en minder dan of gelijk aan 30 procent beschadiging (dat is beschadiging plus naakte zaden), worden goedgekeurd zonder vermelding van waardering I of II op het certificaat.

Op het certificaat wordt vermeld: 'Meer dan 10 procent beschadiging'. Een aandachtspunt is dat de dosering van chemische behandelingen niet worden overschreden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer