Almere wil bioteelt in meer kassen

Een aantal glastuinders in Almere Buitenvaart oriënteert zich op de mogelijkheid om aan te haken bij het biologische glasgroenteconcept van kwekerij Efibia. Het idee is om als 'Voedselfabriek Almere' op zo'n 20 hectare een breed assortiment onder de merknaam Esenca in de markt te zetten.

Almere+wil+bioteelt+in+meer+kassen
© Studio Kastermans

Kwekerij Efibia teelt sinds 2013 in een voormalig rozenbedrijf van 3 hectare ruim zeventig soorten groenten en kruiden en eetbare bloemen. Daarnaast heeft Efibia een zadenkwekerij. De teelt draait om een bijzonder soort water en is volledig gericht op de menselijke gezondheid.

Vereniging Buitenvaart Duurzaam, gemeente Almere, Rabobank en Efibia willen deze teelt graag grootschaliger uitrollen en hiervoor andere glastuinbouwbedrijven enthousiasmeren.
De producten komen dan onder de merknaam Esenca op de markt. Momenteel wordt de interesse gepeild, een volgende stap is de oprichting van de coöperatie 'Bio Voedselteelt Buitenvaart'.

Vier perspectieven

Gemeente Almere is een van de aanjagers van het plan. De snelgroeiende stad ziet vier duurzame perspectieven voor zich: de energieneutrale stad, de groene stad, de gezonde stad en de zichzelf voedende stad.

'Bij de laatste twee past dit idee goed', aldus economisch ontwikkelaar Frank Halsema van gemeente Almere. Het doel is om in 2017 op 6 hectare de producten van Esenca te telen en daarna door te groeien naar 20 hectare. 'Er hebben zich zes telers gemeld met interesse in het concept. Twee van hen hebben nog geen vestiging in dit gebied maar willen hier wel investeren', vertelt Halsema. Zelf kan de gemeente niet investeren. 'Wij duwen vooral, onder meer door partijen bij elkaar te brengen en enthousiast te maken.'

Personalised food

Volgens Halsema is er genoeg interesse uit de markt voor het productconcept, bijvoorbeeld van partijen als Nautilus en Eosta. 'Deze groenten zijn een stap in de richting van personalised food. Efibia laat bepaalde gezondheidsrelaties nog onderzoeken.'

Het zou prachtig zijn als Almere een eigen voedselmerk in de markt kan zetten, stelt Halsema. Hoewel betrokkenen beseffen dat dit in de eerste plaats wel een merk is voor een nichemarkt.

Nieuw perspectief

De betrokken partijen denken bovendien dat uitrol van het Efibia-concept nieuw perspectief kan bieden aan het Almeerse glastuinbouwgebied. De locatie heeft al langer te maken met veroudering, te kleine bedrijven en een gering perspectief in sommige bestaande teelten. Buitenvaart Duurzaam verwacht dat het project 'Bio Voedselteelt Buitenvaart' ook een kans is voor de verduurzaming en revitalisering van het gebied.

Een knelpunt is de grote overstap die telers moeten maken, stelt voorzitter Hans Goudriaan van LTO Noord Almere. 'Van de huidige monocultuur in glasgroenten of zelfs sierteelt naar een breed assortiment groenten en kruiden telen in de grond is een hele stap', stelt hij.

Eigen warmtenet

Het Efibia-plan wordt ook verbonden aan het plan van Buitenvaart Duurzaam voor de ontwikkeling van een eigen warmte- en CO2-netwerk in het glastuinbouwgebied, want beschikbaarheid van duurzame energie zal het concept verder versterken.

Hoe dan ook wordt daaraan verder gewerkt door het energiecollectief. Er ligt een plan om een warmtenetwerk aan te leggen dat gevoed wordt met een eigen houtstook warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK). 'De WWK kan prima draaien op houtsnippers uit omliggend groen, aangeleverd door de gemeente en Staatsbosbeheer', vertelt Goudriaan, bestuurslid van het energiecollectief.

Warmtecoöperatie

'Het plan is door LTO Glaskracht Nederland doorgelicht. In het eerste kwartaal willen we een warmtecoöperatie oprichten om de SDE-subsidie te kunnen aanvragen', zegt Goudriaan. 'We willen ook alle voordelen van een warmtenetwerk laten doorrekenen op bedrijfsniveau. Voor dit onderzoek heeft de gemeente geld en de meeste telers willen eraan mee werken.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer