250 hectare boerengrond voor weidevogels

Een dikke 250 hectare rond de Hesenser en Lionserpolder bij Jorwerd is via ruilverkaveling geschikt gemaakt voor weidevogels. Eigenaren van de voormalige landbouwgronden en Natuurmonumenten, verenigd in de beheren de natuurgebieden straks samen.

250+hectare+boerengrond+voor+weidevogels
© Persbureau Noordoost

Gedeputeerde Johannes Kramer isblij met de stap van de boeren om landbouwgrond in te zetten voor weidevogels. 'samen zorgen wij ervoor dat weidevogels thuishoren in het fries landschap.

Stuwen zijn aangelegd en zorgen voor de peilverhoging. Ook zijn dammen en duikers (buizen onder de grond zodat vissen zich kunnen verplaatsen) aangelegd. Deze maatregelen zorgen voor een goede leefomgeving voor weidevogels: Vochtige weidevogelgraslanden en kruiden- en faunarijke graslanden. Daarbij helpen de maatregelen dat de boeren in het gebied de natuurgebieden straks goed kunnen beheren.

Grutto

In en rond de Hesenser- en Lionserpolder onder de rook van Leeuwarden werden vorig jaar 1.533 broedparen van de kievit, grutto, scholekster en tureluur geteld, in 2014 waren dat er ruim 1.000.

De gebiedsinrichting maakte onderdeel uit van de ruilverkaveling Baarderadeel. De verwachting is dat de totale ruilverkaveling van Baarderadeel in 2017 klaar is.

In opdracht van de provincie Fryslân richtte de landinrichtingscommissie Baarderadeel, in goede samenwerking met de Natuerkoöperaasje Baarderadiel, het gebied in.

Naast de inrichting van natuur is het beheer ervan ook van belang. Via de regeling Particulier Natuurbeheer (PN) is de provincie in gesprek met boeren of zij hun landbouwgrond willen omvormen naar natuurgrond en willen beheren'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer