LTO Noord: meer studie naar bodemdaling

LTO Noord Groningen wil meer onderzoek naar de ongelijkmatige bodemdaling in de provincie Groningen. Volgens Annette van Velde van de Klankbordgroep Mijnbouwschade is de studie in opdracht van Commissie Bodemdaling te kort door de bocht.

LTO+Noord%3A+meer+studie+naar+bodemdaling
© Koos van der Spek

Uit het onderzoek komt naar voren dat ongelijkmatige bodemdaling niet veroorzaakt wordt door gaswinning. 'Een te strakke conclusie', stelt Van Velde. 'Er is maar op enkele plekken onderzoek gedaan. Op zo'n 20 procent van die plekken weten ze niet wat er aan de hand is. Dat blijft onverklaarbaar.'

Ook afwijkende waarden bij de 375 NAM-meetpunten moeten beter worden onderzocht, vindt LTO Noord Groningen. De organisatie pleit daarom voor een diepgravend onderzoek.

Veel onduidelijk

'Veel boeren doen melding van bodemdaling. Er is nog te veel onduidelijk wat er gebeurt in de onderlaag. Daarom pleiten we voor een jarenlang onderzoek op meerdere plekken, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van tilt- en waterspanningsmeters', zegt Van Velde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer