Eurocommissaris Hogan: oplossing voor fosfaat en derogatie komt

Hij had nog nooit zoveel over mest gesproken tijdens het ontbijt als donderdagmorgen. Maar verzekerde eurocommissaris Phil Hogan de afdelingsbestuurders die deelnamen aan het ontbijt en daarna de ruim achthonderd aanwezigen bij de LTO Noord-regiodag Noord in Martiniplaza in Groningen: er komt een oplossing voor het fosfaatprobleem en derogatie.

Eurocommissaris+Hogan%3A+oplossing+voor+fosfaat+en+derogatie+komt
© Geert Job Sevink

'Samenwerking is hierbij het belangrijkste. Derogatie is alleen veilig als we samenwerken', stelde de Ierse eurocommissaris. In Ierland, gaf Hogan aan, krijgen 2.000 boeren een boete als ze veel nitraat produceren. 'Die boete kan verdrievoudigd worden.' Maar het is beter om eventjes 'pain in the ass' te hebben, dan langere pijn.'

Een belangenorganisatie als LTO Nederland is belangrijk in de fosfaat- en derogatiediscussie, stelde Hogan. 'Technisch zijn die bijeenkomsten wel eens saai, maar het is belangrijk om lid te zijn van een sterke boerenorganisatie. Die opent deuren.'

LTO Noord regio noord-voorzitter Trienke Elshof deed een hartenkreet richting Hogan om het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) eenvoudiger te maken. 'Wat in Europa beslist wordt, moet wel gedragen worden. Probeer goed om te gaan met de kritiek van boeren.'

Milieuaspect

'Het milieuaspect van het GLB gaat niet weg. Het moet nog sterker worden', vindt Hogan.

'Het antwoord op de groeiende vraag naar voedsel kan niet worden gevonden in het gebruik van meer landbouwgrond. de agrarische sector moet nog meer doen om te helpen dat de EU voldoet aan haar doelstellingen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. En ook al klinkt dit als een extra last voor de boeren, aanpassing van meer milieu- en klimaatvriendelijke landbouwpraktijken heeft een enorm potentieel voor niet-agrarische economische ontwikkeling.'

Hogan wil zich in het komende jaar, naast inzet op duurzaamheid zoals het beperken van milieuverliezen, inzetten voor versimpeling van het GLB, gaf hij aan. 'Het vereenvoudigen van het GLB is niet eenvoudig, de administratie bestaat uit zes lagen. Maar ik ga mijn best hiervoor doen en wil ook graag voorstellen van boeren horen.'

Regeltjesfabriek

Marc Calon, per 1 januari 2017 de nieuwe voorzitter van LTO Nederland, hield een pleidooi voor een ministerie van voedsel en landschap. 'Het ministerie van Economische Zaken is vooral een regeltjes- en subsidiefabriek.'

'Boeren is geen normale economische activiteit. Agrarische ondernemers hebben geen invloed op de prijs, ze kunnen alleen maar meer produceren. De kosten voor welvaartziekten rijzen de pan uit', vindt Calon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer