Eerste+PED%2Dbedrijf+weer+officieel+vrij
Nieuws
© nieuwe oogst

Eerste PED-bedrijf weer officieel vrij

Het eerste bedrijf in Nederland waar PED is vastgesteld, in november 2014, is officieel weer vrij van PED. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

De klinische klachten waren al langere tijd niet meer aanwezig. Inmiddels zijn op het bedrijf een heel aantal nieuwe biggen opgelegd die niet besmet blijkt geraakt.

Drie afzonderlijke bemonsteringen van tenminste dertig mestmonsters toonden aan dat er geen PED-virus meer wordt uitgescheiden. Daarmee is, volgens richtlijnen die ook in de Verenigde Staten worden gehanteerd, het bedrijf weer officieel vrij van PED.

Vleesvarkensbedrijf

Uit deze bedrijfssituatie blijkt dat - ook zonder dat alle varkens op dit vleesvarkensbedrijf zijn afgevoerd - de besmetting door PED van het bedrijf kan worden verwijderd.

Andere belangrijke conclusie uit dit eerste geval van PED is dat de infectie duidelijk tot afdelingen is te beperken. Niet het hele bedrijf is besmet geraakt.

Hygiëne

Goede en consequent toegepaste hygiëne en grondige muizenbestrijding bleken hierbij van groot belang. Verder werd duidelijk dat in afdelingen waar de besmetting aanwezig was, na grondige reiniging en desinfectie PED-vrije biggen konden worden opgelegd en dat die vrij bleven van PED.

Sinds de eerste besmetting is op ruim dertig bedrijven de milde variant van PED aangetoond. Daarbij handelt het grotendeels om vleesvarkensbedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer