Vogelgriep+treft+vleeseenden+Kamperveen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vogelgriep treft vleeseenden Kamperveen

In Kamperveen (gemeente Kampen) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf door de Nederlandse Voedsel/ en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. In totaal gaat het om circa 14.000 vleeseenden.

Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf preventief geruimd omdat dit in een straal van 1 kilometer ligt van het besmette bedrijf in Kamperveen.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Kamperveen liggen nog twee andere bedrijven. Deze laatste pluimveebedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Kamperveen. Dit gebied overlapt voor een deel met het eerder ingestelde gebied rond Biddinghuizen waar al een vervoersverbod van kracht is.

Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Wilde vogels

Gisteren werd ook bekend dat in de omgeving, in Kampen en bij Genemuiden, wilde vogels zijn aangetroffen. In dat laatste geval is inmiddels vogelgriep vastgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer