Stroeve+proef+oneerlijke+handelspraktijken
Nieuws
© LTO Nederland

Stroeve proef oneerlijke handelspraktijken

De proef met een 'gedragscode voor eerlijke handelspraktijken' verloopt moeizaam, al worden wel kleine stappen vooruit gezet. Dat melden LTO Nederland, CBL (supermarkten) en FNLI (levensmiddelenhandel).

Supermarkten schrijven zich massaal in, maar de belangstelling vanuit het agrarische bedrijfsleven is nog beperkt. 'Benut deze proef, want eerlijk zakendoen wordt hiermee bevorderd', geven de drie organisaties achter het initiatief aan.

Belangstellende partijen werden dinsdag bijgepraat over het verloop van de proef. Doel van de vrijwillige proef, die tot en met september 2015 loopt, is oneerlijke handelspraktijken uit te bannen.

Klachtenbehandeling

In een reeks Europese Unie-lidstaten zijn vorig jaar in het kader van de proef 39 klachten aangemeld. In Nederland zijn op dit moment geen klachten in behandeling, geven LTO Nederland, CBL en FNLI aan.

De registratie vanuit de Nederlandse agrosector beperkt zich vooralsnog tot Fruitmasters, Nedato (aardappelhandel) en Royal FrieslandCampina (intentieverklaring).

Kat uit de boom kijken

Nederlandse coöperaties, telersverenigingen en producentenorganisaties kijken wat betreft de gedragscode vooralsnog de kat uit de boom.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer