VNG%3A+leegstand+platteland+dreigt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

VNG: leegstand platteland dreigt

Toenemende leegstand van agrarische gebouwen dreigt een probleem te worden. Dat zegt Aart de Kruif, lid van de commissie Ruimte en Wonen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Volgens De Kruif moeten gemeenten actie ondernemen om verloedering tegen te gaan. Hij refereert aan een onderzoek van Alterra uit 2014. Het rapport specificeert de verwachte leegstand van agrarische gebouwen vanaf 2030.

Schaalvergroting

De belangrijkste oorzaak van de deze toename ligt volgens de VNG in de schaalvergroting van de landbouw. De grond wordt bij schaalvergroting wel overgenomen, maar de stallen en woningen doorgaans niet.

Tot 2030 wordt verwacht dat ten minste 32 miljoen vierkante meter aan gebouwen hun agrarische functie zullen verliezen. Daarvan zal ongeveer de helft een andere invulling kunnen vinden. De resterende circa 15 miljoen vierkante meter zal leeg blijven staan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer