Noordelijke+provincies+tevreden+over+fosfaatdebat
Nieuws
© provincie Groningen

Noordelijke provincies tevreden over fosfaatdebat

Het Noorden vertrouwt erop dat de wens voor een grondgebonden landbouwsector een plekje in de nieuwe fosfaatwet krijgt. Dat zeggen de drie noordelijke provincies na afloop van het fosfaatdebat in de Tweede Kamer.

Drenthe, Fryslân en Groningen hebben zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een grondgebonden landbouw. Het plan van de Tweede Kamer om de grondgebonden veehouderijen bij een fosfaatheffing te ontzien lijkt aan deze inzet tegemoet te komen, concluderen de gedeputeerden Henk Staghouwer (Gr), Johannes Kramer (Fr) en Henk Jumelet (Dr) na afloop.

Waardering

De drie bestuurders speken hun waardering uit voor de agrarische sector die zelf met een voorstel is gekomen. De officiële stemming over de fosfaatwet is volgende week. Het ziet het er naar uit dat de Tweede Kamer het voorstel van de sector aanscherpt door grondgebondenheid toe te voegen.

Dit betekent dat melkveehouderijen, die voor begin juli 2015 voldoende grond hadden om hun mest op uit te rijden, hun veestapel niet hoeven in te krimpen. Daar hebben de drie noordelijke provincies de afgelopen twee jaar voor gepleit. Dit omdat deze bedrijven het probleem van het fosfaatoverschot niet hebben veroorzaakt. Deze bedrijven hoeven volgens de drie provincies dan ook niet bij te dragen aan de oplossing.

Toekomstbestendig

Met de nieuwe fosfaatwet alleen is de sector er nog niet, waarschuwen de noordelijke gedeputeerden. Wel vertrouwt het Noorden erop dat dit voor de korte termijn het behoud van de derogatie garandeert. 'Groningen, Fryslân en Drenthe dragen zelf ook bij aan een duurzame melkveehouderij. Dit gebeurt onder andere door de Versnellings-agenda Melkveehouderij Noord Nederland', zegt Staghouwer.

In de versnellingsagenda werken sector, bedrijfsleven en overheid samen aan een duurzame en natuurinclusieve landbouw. 'Ook de Commissie Nijpels geeft in haar recente advies aan staatssecretaris Martijn van Dam aan waardering te hebben voor deze aanpak in Noord Nederland', stelt Kramer vast.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer