Ruim 39.000 zonnepanelen op 8 hectare

Als in juli de SDE+-subsidie wordt toegekend, start maatschap Hopmans in Woensdrecht in augustus met de bouw van ruim 39.000 zonnepanelen op een perceel van 8 hectare. Alle vergunningen zijn inmiddels binnen.

Ruim+39%2E000+zonnepanelen+op+8+hectare
© Anton Dingemanse

Het idee voor de zonnepanelen kwam twee jaar geleden van Han Hopmans. In maatschap met zijn vader en oom heeft hij een akkerbouwbedrijf met 150 hectare in Woensdrecht, bijna tegen de grens met Zeeland.

Duurzame energie was niet nieuw voor de familie Hopmans. Er liggen al 1.300 zonnepanelen op hun gebouwen, ze hebben zelf één windmolen en participeren in Scheldewind BV, dat 31 windturbines exploiteert in Rilland, in een park langs het Schelde-Rijnkanaal.

Afstudeeropdracht

De jonge ondernemer richtte zich in zijn afstudeeropdracht voor CAH Vilentum in Dronten grotendeels op de zonneakker. Daarmee is hij bijna klaar.

Inmiddels zijn alle vergunningen voor de zonneakker binnen. Er is nog één probleempje: de SDE+-subsidie. Die is cruciaal, benadrukt de jonge energieproducent. In april is de aanvraag verstuurd. In juli komt de uitslag.

Zwaar overtekend

Het is overigens nog lang niet zeker of de maatschap de subsidie krijgt toegekend. Want deze is zwaar overtekend. Er is twee keer meer aangevraagd dan er beschikbaar is.

De zonnepanelen zijn gepland op een perceel landbouwgrond waar nu al windturbines staan. Provincie Zeeland heeft vier pilots toegestaan voor zonneakkers.

Slechtste perceel

Hopmans wil de zonneakker bewust op zijn slechtste perceel. 'Goede landbouwgrond moet je niet opofferen aan zoiets', is zijn uitgangspunt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer