Zeeland krijgt geluidsscherm van Miscanthus-beton

In Zeeland wordt een betonnen proefgeluidscherm geplaatst waarin Miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd, is verwerkt.

Het project is een samenwerking tussen Wageningen UR, mede-initiatiefnemer Impuls Zeeland, de Zeeuwse Miscanthusvezelleverancier Cradle Crops, CRH Sustainable Concrete Centre en bouwbedrijf Heijmans. Opdrachtgevers zijn de provincie Zeeland en het Ministerie van Economische Zaken.

Het consortium beschouwt het gebruik van Miscanthus als een kansrijke manier om hun producten milieuvriendelijker te maken en de CO2-voetafdruk verder te verkleinen. Het streven is daarbij om 'lokale' biobased grondstoffen, zoals Miscanthus in Zeeland, toe te passen.

In het proefgeluidsscherm is het granulaat van zand en stenen dat normaal in beton zit, deels vervangen door Miscanthusvezels. De partijen gaan meten hoe dit milieuvriendelijke beton zich onder gewone buitencondities gedraagt.

Groener bouwen

Blijkt de proef succesvol te zijn, dan kan er een flinke stap gezet worden op weg naar groener bouwen in infrastructurele projecten. De plaatsing maakt onderdeel uit van een breder project om de geschiktheid te onderzoeken van biobased grondstoffen in beton en asfalt voor toepassingen in de weg- en waterbouw.

Volgens projectleider Jan van Dam van Wageningen UR is Miscanthus potentieel een zeer interessante grondstof voor beton en asfalt. 'Zo hoeft Miscanthus maar één keer in de twintig jaar geplant te worden en heeft het gewas een hoge opbrengst van droge stof.'

Groot voordeel van een biobased grondstof als Miscanthus is bovendien dat er relatief weinig CO2 vrijkomt bij de productie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer