Kabinet investeert miljarden euro's in duurzame energie

Het kabinet stelt in het voor- als najaar 6 miljard euro beschikbaar voor de stimulering van hernieuwbare energieprojecten via de regeling SDE+.

Kabinet+investeert+miljarden+euro%27s+in+duurzame+energie
© Ivarem

Daarmee wil het kabinet in 2050 een CO2-arme energievoorziening realiseren. In het energieakkoord heeft het kabinet hierover afspraken gemaakt met werkgevers, vakbeweging en natuur- en milieuorganisaties om in 2020 14 procent hernieuwbare energie te realiseren en in 2023 16 procent.

'Het aandeel hernieuwbare energie ontwikkelt zich positief. Dat blijkt uit het aantal aanvragen dat in 2016 is ingediend voor de stimuleringsregeling SDE+. Voor het beschikbare budget was de regeling tweemaal overtekend', zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

'Daarnaast zijn veel aanvragen ingediend tegen een lager subsidiebedrag dan aangevraagd kon worden. Dit toont aan dat de door de SDE-systematiek beoogde concurrentie ervoor zorgt dat de prijs voor hernieuwbare energie daalt. Het creëren van concurrentie tussen fossiele en duurzaam opgewekte energie is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een CO2-arme energievoorziening in 2050.'

Kostenreductie

De SDE+ is zo ingericht dat zoveel mogelijk hernieuwbare energie wordt opgewekt tegen zo laag mogelijke kosten. De regeling prikkelt aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen, waarbij er concurrentie is tussen de verschillende technologieën. Dit betekent dat projecten die voor een lager subsidiebedrag inschrijven, meer kans hebben de subsidie te ontvangen.

Dit pakt positief uit voor de energierekening van burgers en bedrijven en lokt innovatie uit. De SDE+ staat ook in 2017 open voor projecten die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals wind, biomassa, zon, geothermie en water. Zon- en windenergie laten sinds de start van de SDE+ regeling de grootste kostendaling zien. Het maximale basisbedrag voor 2017 in de SDE+ wordt verlaagd van 0,15 euro naar 0,13 euro per kiloWatt en past bij de kostenreductie van hernieuwbare energie.

Energieopwekking door wind op zee is niet opgenomen in de reguliere SDE+ openstelling maar wordt via aparte tenders uitgerold.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer