Een verlengingsvoorstel negeren kost geld

Tijdens mijn werkzaamheden als medewerker voor de informatielijn over energiezaken, val ik soms van de ene in de andere verbazing.

Een+verlengingsvoorstel+negeren+kost+geld
LTO Ledenvoordeel

Daarom heb ik steeds een andere tip voor u. Deze keer wil ik u erop wijzen dat een verlengingsvoorstel negeren u nagenoeg altijd geld kost.

Regelmatig spreek ik agrariërs die zich niet bewust zijn van het feit dat variabele energietarieven over het algemeen een stuk hoger zijn dan de vaste tarieven. Stilzwijgend energiecontracten verlengen mag sinds enkele jaren alleen nog voor onbepaalde tijd. Contracten worden na afloop van de 1 of 3 jarige contractduur dus nooit eenzijdig voortgezet onder dezelfde voorwaarden. De overeenkomst is immers afgesloten voor bepaalde tijd. Bovendien is dit wettelijk niet toegestaan.

Hoe zit het nou precies?

Ik zal u uitleggen wat er gebeurt wanneer uw vaste contract eindigt. De levering van energie wordt voortgezet in een contract zonder einddatum en tegen de dan geldende (bijna altijd duurdere) tarieven. En juist dit kost u geld.

De tarieven in een contract zonder einddatum (variabel) wijzigen per half jaar; op 1 januari en 1 juli. Aangezien contracten voor onbepaalde tijd een opzegtermijn hebben van 30 dagen, heeft de leverancier geen zekerheid over de hoeveelheid energie u bijvoorbeeld in een jaar gaat afnemen. Dit heeft als gevolg dat de variabele tarieven (bijna altijd) hoger zijn.

Groot voordeel van een energiecontract via het LTO Ledenvoordeel collectief met Energie van Boeren, is dat u voor de einddatum van uw vaste prijs contract altijd een verlengingsvoorstel krijgt met dezelfde vaste tarieven als een nieuwe klant op dat moment. Dit is uniek. De meeste energieleveranciers lokken u met een laag energietarief. Vervolgens denken de meeste mensen dat zij een goed tarief hebben ook bij verlenging. Terwijl de praktijk uitwijst dat deze tarieven vaak hoger liggen dan de tarieven die nieuwe klanten krijgen.

Wettelijk

Gaat u niet actief in op het verlengingsvoorstel, dan mag wettelijk bepaald alleen maar verlengt worden voor onbepaalde tijd met (bijna altijd duurdere) variabele tarieven.

Heeft u een verlengingsvoorstel ontvangen? Wilt u een offerte ontvangen? Of wilt u uw huidige contract eens tegen het licht houden? Neem dan vrijblijvend contact op met de energie informatielijn en wij helpen u graag verder.

E: energieadvies@ltoledenvoordeel.nl
T: 088- 888 6777
W: www.energievanboeren.nl

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel