Oproep om te wachten met ruimen mager melkpoeder

De Europese Commissie moet geen overhaaste beslissingen nemen over de verkoop van voorraden mager melkpoeder. Daarvoor is het herstel op de zuivelmarkt nog te zwak, menen vertegenwoordigers van de Franse en de Duitse zuivelsector.

De oproep is geformuleerd tijdens een overleg van van Franse en Duitse boerenorganisaties en zuivelverwerkers in Straatsburg. Daar werd geconstateerd dat de zuivelmarkt wel stabiliseert, maar dat het echt te vroeg is om nu de door de EU opgekochte voorraden al te gaan ruimen.

Nog geen rem op productie

De organisaties wijzen erop dat in veel lidstaten nog geen maatregelen zijn genomen om de melkproductie af te remmen of te verkleinen. De Europese Commissie heeft daar geld voor beschikbaar gesteld, maar de besteding ervan verloopt heel langzaam.

Door nu extra mager melkpoeder op de markt te brengen, zou het effect van die maatregelen volgens de Franse en Duitse zuivelvertegenwoordigers al bij voorbaat teniet gedaan worden. Een harde eis is ook dat als er voorraden geruimd worden, dat alleen mag tegen marktconforme prijzen.

Hogere interventieprijzen

Het overleg in Straatsburg resulteerde verder in een oproep om kritisch naar de interventieprijzen te kijken. Die moeten volgens de Franse en Duitse organisaties naar boven bijgesteld worden in verband met de stijgende kostprijs. Ook vragen ze om extra steun voor melkveehouders in zogenoemde benadeelde gebieden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer