%27Communicatie+Wakker+Dier+niet+helder%27
Nieuws
© Albert Heijn

'Communicatie Wakker Dier niet helder'

Door een wijziging van het begrip 'kiloknaller' waren er in 2015 plots 40 procent meer kiloknallers. Daarmee zet Wakker Dier consumenten op het verkeerde been, stelt staatssecretaris Martijn van Dam. Wakker Dier had de begripswijziging helder moeten communiceren.

Bij de oorspronkelijke definititie van kiloknallers werd vlees verstaan dat minder dan € 4,12 per kilo kostte. Dat is volgens Wakker Dier de gemiddelde prijs voor een kilo kattenvoer.

Geen Beter Leven

Sinds 2015 wordt ook al het vlees zonder Beter Leven kenmerk in de folder onder de kiloknaller geschaard. Zelfs wanneer er geen prijsverlaging is doorgevoerd.

'Het staat stichting Wakker Dier vrij om haar definitie voor de kiloknaller moeten aanpassen. Maar door de nieuwe definitie wordt een plotse stijging gesuggereerd', stelt Van Dam in schriftelijke antwoorden op kamervragen van Helma Lodders en Remco Bosma van VVD.

Volgens hem zou die stijging minder sterk zijn wanneer de oorspronkelijke definitie zou zijn gehandhaafd. Daarom zet Wakker Dier de consument op het verkeerde been.

Maatschappelijk debat

Overigens vindt Van Dam dat de definitiewijziging, mits helder gecommuniceerd, geen invloed heeft op het maatschappelijk debat rond kiloknallers. 'Dit debat gaat over de (on)wenselijkheid van het stunten met dieren en niet over de door Wakker Dier gehanteerde definitie van de kiloknaller.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  80 %
Meer weer