Methaangastrekker+New+Holland+snel+praktijkrijp
Nieuws
© Hendrik Begeman

Methaangastrekker New Holland snel praktijkrijp

De methaantrekker van New Holland is naar verwachting eerder praktijkrijp dan verwacht. Het testen van de trekker verloopt voorspoedig.

Milaan staat deze zomer in het teken van de World Expo, met als thema 'Feed the world, Energy for Life'. New Holland toont er de tweede generatie van een methaangastrekker.

In februari gaf New Holland op de Sima in Parijs al een voorzet met de eerste generatie van een op methaangas werkende trekker. Vorige week presenteerde New Holland de tweede generatie.

Zwaardere motor

Ten opzichte van het eerste prototype van 136 pk is de tweede uitvoering een T6.180 van 179 pk. De dieselmotor heeft plaats gemaakt voor de methaangasmotor.

Voor de gasvoorraad is de trekker voorzien van negen tanks met een gezamenlijke inhoud van 300 liter. Volgens New Holland goed voor een halve dag werken.

Vier van deze tanks zijn weggewerkt onder de cabine en drie in de achterste stijlen van de cabine. Deze 300 liter heeft een gewicht van 52 kilogram, gelijk aan 60 liter diesel.

Lagere emissie

Het verbruik van gas is ongeveer 10 procent hoger dan van diesel, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de 20 tot 40 procent lagere brandstofkosten. Dit verschilt per land.

De motoren op duurzame brandstof hebben een tot 80 procent lagere emissie. Daarmee zijn ze al aanzienlijk schoner dan de hoogste Tier IV B emissienorm.

Op dit moment is methaan nog niet overal verkrijgbaar.

Hendrik Begeman

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer