Ploumen+helpt+boer+met+satelliet
Nieuws
© Archief

Ploumen helpt boer met satelliet

Boeren in arme landen krijgen het door klimaatverandering steeds moeilijker. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) trekt daarom 20 miljoen euro extra uit om ze te helpen met satelliettechnologie.

Dat maakte ze bekend op de klimaattop in Marrakesh. Het geld is bestemd voor een programma waarin banken, verzekeringsmaatschappijen, telecombedrijven, zaadleveranciers, hulporganisaties en satellietinformatie-bedrijven samenwerken.

Zij zorgen er bijvoorbeeld in Mali voor dat 75.000 nomadische veeboeren via hun mobiele telefoon gegevens gaan krijgen waar zij hun dieren het beste kunnen laten drinken en hun producten kunnen verkopen.

'In veel ontwikkelingslanden neemt de komende jaren de behoefte aan goed en voedzaam voedsel toe, terwijl het voor veel kleine boeren steeds moeilijker wordt voldoende te produceren. Ze hebben bijvoorbeeld te maken met droogte, stijgende temperaturen of wateroverlast', aldus Ploumen.

Met behulp van satellietdata kunnen ze volgens haar meer, beter en goedkoper gaan produceren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer