Huijbers roept boer op lef te tonen en trots te zijn

'In de discussies over het verdienmodel hebben wij allemaal heel weinig lef om het te hebben over overproductie.' ZLTO voorzitter Hans Huijbers schuwt gedurfde uitspraken niet tijdens het ZLTO Festival in Veghel.

Huijbers+roept+boer+op+lef+te+tonen+en+trots+te+zijn
© jasper schel

Huijbers reageerde op de vraag hoe hij aankijkt tegen de toenemende vergrijzing. Twee derde van de ZLTO leden is naar zijn eigen zeggen immers 55 plus. 'Het gaat om de aantrekkelijkheid van ons beroep. Hoeveel gezeik en gezeur kan en wil ik nog hebben en hoeveel geld valt er nog te verdienen? Boerenbedrijven hebben gemiddeld 30.000 euro te besteden. En dat daalt jaarlijks met ruim 6 procent. Het gaat dus om de prijs voor je product. Maar in de discussies over het verdienmodel hebben wij heel weinig lef om het te hebben over overproductie.'

Het ZLTO Festival werd geopend met de film 'Boeren hebben een oplossing', waarin Huijbers uiteenzet wat in zijn ogen als melkveehouder de belangrijkste uitdagingen zijn voor boeren en tuinders en ook hoe de sector veel grote vraagstukken zoals klimaat, voedselzekerheid en energie zelf kan oplossen. 'Wie ik ook tegenkom, zelfs de grootste tegenstanders van de agrarische sector; niemand kan zeggen dat ie het beter doet dan ons. De kracht van boeren en tuinders, daar kan niemand tegenop. Niemand.'

Trots

De ZLTO voorzitter zette vervolgens uiteen wat die oplossingen of oplossingsrichtingen zijn. Maar om de discussie eerst om te draaien, moeten boeren en tuinders volgens Huijbers om te beginnen trots zijn op hun beroep en dat ook uitstralen. 'Ik ben trots op de enige sector die in mijn ogen voor alle belangrijke thema's oplossingen heeft. Ik nodig jullie uit om deze boodschap ook uit te dragen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer