Friese akkerbouwer kan door met verminderen emissie

Maatregelen voor het verminderen van de af- en uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen zijn wel effectief, maar praktisch vaak niet haalbaar.

Dat blijkt uit een pilot van zes akkerbouwers en SPNA. De akkerbouwers gaan met het project Perseelsemissie in de hand daarom nieuwe maatregelen onderzoeken.
Wetterskip Fryslân steekt hier ruim 113.000 euro in nadat het algemeen bestuur hiervoor deze week groen licht heeft gegeven.

Problemen

De zes akkerbouwers experimenteren sinds 2014 onder andere met het aanleggen van greppels, grondbewerking en het inzaaien van een bufferstrook. De aanleg van greppels stuitte op problemen: het moet plaatsvinden in erg drukke periodes en dat is niet haalbaar als de boeren zo'n 50 tot 100 hectare pootgoed telen.

Bovendien is de greppel een barrière voor een selectiekar en machines, blijkt uit de ervaringen van de akkerbouwers. Zij beoordelen de dammetjes/drempels tussen de ruggen die ervoor zorgen dat het water beter behouden blijft op het perceel als positief, maar volgens de akkerbouwers zijn ze praktisch gezien 'een ramp'.

De boeren gaan compost uitrijden na het poten van aardappelen. Dit verbetert de infiltratiecapaciteit van de bodem. Tevens dient de compost als hechtmateriaal voor gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien gaan ze experimenteren met niet-kerende grondbewerking.

Akkerbouwbestuurder van LTO Noord en deelnemer aan het project Tineke de Vries erkent de problematiek. 'Vermindering van emissie is in de buitenlucht. Dat is lastig, want het weer heb je niet in de hand.'

Groene kopeinden

Maar met redelijk eenvoudige inspanning valt toch voordeel te halen, stelt De Vries. 'Zo gaan we experimenteren met groene kopeinden en kleine drempeltjes om de gewasbeschermingsmiddelen tegen te houden.'

Bovendien willen de initiatiefnemers komend seizoen het project breder uitrollen over de akkerbouwers in Friesland.

Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân is voor een vervolg van het project. Wel gaf het aan dat het tempo om de doelen van de Kaderrichtlijn Water te halen traag is.

Weerbarstig

Volgens dagelijks bestuurslid Marian Jager is het thema weerbarstig. 'We willen snel doelen halen, maar we hebben niet alles in de hand. Dan moeten we werken aan de mogelijkheden die we wel hebben.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer