Boeren+Tersoal+boos+over+tekst+informatieborden+kadeproject
Nieuws
© Tienke Wouda

Boeren Tersoal boos over tekst informatieborden kadeproject

Tientallen boeren bij Tersoal hebben bezwaar gemaakt tegen informatie op borden die in samenwerking met Wetterskip Fryslân en de werkgroep van omwonenden Grienedyk zijn geplaatst bij het JS Gerbrandy gemaal en op picknicktafels. Sommige teksten zijn een persoonlijke mening van iemand uit de werkgroep, stellen zij.

Zo staat er dat 'de sterke intensivering van de melkveehouderij een desastreus effect heeft gehad op de biodiversiteit, terwijl de werkgelegenheid in de sector enorm is afgenomen en de economische opbrengst sterk is teruggelopen'. De borden zijn geplaatst na het herstel van kades en oevers in De Trije Pôlen en het Potskar.

Niet happy

Ook dagelijks bestuurslid Marian Jager van het Wetterskip Fryslân, die samen met gedeputeerde Johannes Kramer de veertien picknicktafels met borden in september onthulde, is 'niet happy' met de teksten. 'Er zijn teksten geschreven waar wij het niet mee eens zijn.'

Toch ligt de verantwoordelijkheid van de teksten niet bij het Wetterskip, vindt Jager. 'Het initiatief komt van de bewoners zelf. Zij wilden de recreant laten weten wat er zich in het gebied afspeelt. Het waterschap heeft een financiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de borden. Het gaat om enkele duizenden euro's. Wij vinden het een goede zaak om dit soort burgerinitiatieven te steunen.'

Jager laat weten dat het Wetterskip de teksten vooraf niet gelezen heeft.

Volgens het dagelijks bestuurslid moeten de bewoners zelf voor een oplossing zorgen. 'We vinden het heel apart dat we in de discussie worden getrokken. Wij zijn niet de eigenaar van de borden.'

Nieuwe borden

De bewoners beraden zich op aanpassing van de tekst.

Jager wil er nog niet op vooruitlopen of het Wetterskip meebetaalt aan nieuwe borden. 'Wij willen eerst dat bewoners met een oplossing komen. Als overheid wil je dicht bij de mensen staan. Dat het dan zo misgaat is heel erg jammer. De volgende keer zullen we kritischer kijken naar de uitvoering. En ons misschien wel tien keer bedenken om medewerking te verlenen.'

Weer

 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 15°
  10 %
Meer weer