Overheid moet landschap aan regio overlaten

Het rijk moet de invulling van het landschap meer aan de regio overlaten. Alleen dan is een kwaliteitsslag te maken, stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies.

Overheid+moet+landschap+aan+regio+overlaten
© Erik Coeverts

Het advies is dinsdag aangeboden aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

De RLi vindt dat overheden bij het opstellen van omgevingsvisies en plannen over bijvoorbeeld de water- of energieopgave moeten starten met open gesprekken met bewoners over de verandering van het landschap. 'Zij beschikken immers over unieke kennis van en ervaring met het landschap.' De raad ziet geen reden om de verhoudingen tussen overheden te veranderen. Iedereen die ruimtelijke veranderingen teweeg wil brengen, moet zijn zorgplicht voor het landschap invullen.

Onduidelijke rol

De Rli constateert dat de rijksoverheid sinds het schrappen van het landschapsbeleid geen duidelijke rol speelt als het gaat om de kwaliteit van het Nederlandse landschap. 'Landschap wordt bovendien te veel beschouwd als een sectoraal belang, waarbij behoud en bescherming van het bestaande vooropstaan.'

De ruimtelijke veranderingen die nodig zijn voor de grote duurzaamheidsopgaven bieden volgens de raad juist volop kansen voor nieuwe waardevolle landschappen. Daarom wil ze de omschakeling naar een duurzame samenleving benutten om waardevol landschap te creëren.

Klimaat

Aanleiding voor het advies is dat Nederland voor grote duurzaamheidsopgaven staat. Zoals de energietransitie, de aanpassing aan klimaatverandering en de verduurzaming van de landbouw. Die zullen het Nederlandse landschap ingrijpend veranderen, aldus de Rli.

'Een landschap waar mensen aan gehecht zijn, waar ze hun identiteit aan ontlenen en waar zij zich thuis voelen. Het realiseren van genoemde opgaven lukt alleen als dat gebeurt in een intensieve maatschappelijke dialoog waarin de verbetering van de kwaliteit van het landschap centraal staat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer